22.01.2024 -Uzman Diyetisyen PORTALI

Bir Tarifin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir Tarifin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Birçoğumuz sosyal medya platformlarını günlük olarak kullanarak takip ettiğimiz kişilerden beslenme bilgileri, tavsiyeler ve tarifler alıyoruz. Bu tavsiye, sağlık uzmanları, ünlüler ve hatta pişirdikleri yemeğin fotoğraflarını paylaşan arkadaşlar gibi bir dizi farklı kişiden gelebilir. Bununla birlikte, beslenme tavsiyesi veya bilgisi söz konusu olduğunda, bunu nitelikli diyetisyenlerden ve beslenme uzmanlarından almak önemlidir.


Genel popülasyondan çevrimiçi olarak yayınlanan tarifler fikir ve ilham verebilir ve bu harika. Bununla birlikte, “sağlıklı” olarak algılanan ancak kullanılan malzemelere bağlı olarak gerçekte olmayabilecek viral tariflerin giderek daha fazla olduğunu görüyoruz – örnek olarak pişmiş yulaflara bakalım.

Tipik olarak, sosyal kanallardaki pişmiş yulaf tariflerinin çoğunda akçaağaç veya altın şurup, çikolata veya kakao uçları, inek sütü veya badem sütü, fıstık veya badem yağı, hindistancevizi yağı ve tuz gibi birçok içerik bulunur.

Genellikle “sağlıklı gıdalar” olarak görülen (ve satılan) fındık ezmesi, kakao uçları ve hindistancevizi yağı gibi bileşenler, sağlıklı seçimler yaptığını düşünen ve bu nedenle kullanılan miktarların bilincinde olmayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılır, çünkü bu gıdalar algılandığı gibi algılanır. sağlıklı olarak. Bununla birlikte, bu bileşenlerin çoğu yüksek miktarda şeker veya yağ içerir ve bu nedenle yüksek miktarda kalori içerir.

Ürün satın alırken gıda etiketlerini okumanın ve anlamanın faydalı olduğu yer burasıdır. burada bunun nasıl yapılacağına dair hızlı bir kılavuz ya da İrlanda Kalp Vakfı’nın burada faydalı bir grafiği var. Kanunen gıda ürünleri, ürünlerin besin değerleri hakkında bilgi içermelidir. Bu genellikle 100g başına gösterilir – yalnızca paketin toplamı veya öğenin porsiyonu başına değil, çoğumuz için kafa karıştırıcı olabilir.

Şeker açısından genel bir kural:

  • Yüksek, 100g porsiyon başına 22.5g’nin üzerinde anlamına gelir

  • Düşük, 100g porsiyon başına 5g’den az anlamına gelir

Beslenme açısından dengeli bir yemek için bir kontrol listesi, protein kaynakları, yüksek lifli karbonhidratlar, kalsiyum, mikro besinler (vitaminler ve mineraller) ve sınırlı miktarda şeker ve tuz olduğundan emin olmaktır.

Örnek olarak pişmiş yulafları ele alalım:

  • Protein: inek sütü, soya sütü, yumurta veya kenevir tohumu

  • Yüksek lifli karbonhidrat: yulaf

  • Kalsiyum: süt veya güçlendirilmiş bitki bazlı alternatif mylk

  • Mikro besinler: tohumlar, meyveler

  • Sınırlı tuz ve şeker: az miktarda fındık ezmesi

Bu nedenle, bir paket servis olarak şunları yapmak önemlidir:

  1. Beslenme bilgilerinizi kimden aldığınıza dikkat edin.

  2. Yukarıdaki kontrol listesini kullanarak tariflerin besin açısından dengeli olduğundan emin olun.

  3. Yemek tarifleri için malzeme satın alırken bilgilendirici seçimler yapmanıza yardımcı olabilecek gıda etiketlerini okumayı öğrenin.

spektrum beslenme tarifi pişmiş oat.png

Referanslar

  • Ramachandran, D., Kite, J., Vassallo, A., Chau, J., Partridge, S., Freeman, B. and Gill, T., 2018. Food Trends and Popular Nutrition Advice Online – Impplications for Public Health. Halk Sağlığı Bilişimi Çevrimiçi Dergisi, 10(2).
Kaynak:
https://www.spectrumnutrition.ie/blog/2021/8/25/how-do-i-know-if-a-recipe-is-healthy

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ