22.01.2024 -Uzman Diyetisyen PORTALI

B9 Vitamini

B9 Vitamini

Folik Asit

B9 vitamini folik asit, folat veya folasın olarak da bilinir. Enerji üretimi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Vücuttaki bütün hücrelerin sağlığı için çok önemlidir.

Kaynakları: Kırmızı et, tavuk ciğeri, brokoli ,lahana, pazı, ıspanak ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit açısından zengindir. Ispanak en iyi folik asit kaynaklarından biridir 250 gr taze ıspanak, neredeyse bir çok insanın günlük ihtiyacı kadar 462 mikrogram folik asit içerir. Muz, portakal, kavun gibi meyveler, buğday, pirinç, arpa, fasulye, bezelye, kuşkonmaz, süt, mantar, somon, ton balıkları gibi besinler de folik açısından zengindir.

B9 vitamini suda çözündüğünden, yiyeceklerdeki folik asitin  ancak yarısını alabiliriz. Ayrıca mikro dalga fırında pişirme, fazla pişirme, ya da tekrar ısıtma gibi durumlarda yiyeceklerdeki folik asit yok olur.Bu yüzden günlük tavsiye edilen miktarı, doğal yiyeceklerle beslenmeyenler haricinde, yiyeceklerden almak zordur.B12 vitamini ve C vitamini ile birlikte alındığında folik asitin daha etkili olduğu düşünülmektedir. C vitaminifolik asitin vücutta çabucak parçalanmasını önler.10 yaşından büyüklerin günlük folik asit ihtiyacı 400 mikrogram, hamile kadınlar için 800 mikrogram, emziren anneler için 500 mikrogramdır.

Folik asit DNA ve RNA için gerekli olduğundan bir fetusun gelişimini sağlıklı tamamlayabilmesi için çok önemlidir. Hamileliğin ilk 6 haftasında, sinir hücreleri gelişimi gibi çok önemli safhalar gerçekleşir.Her gün 400 mikro gramfolik asit alan kadınların bebeklerinde nöral tüp defekti rahatsızlıklarına % 50 ile 75 oranında daha az rastlanmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ